Rock & Roll dansen.

Uit de bigband-swing jaren 30-40 ontstond de rhythm & blues, die samen met de blanke country & western een belangrijke basis werd voor de latere rock 'n roll muziek. New Orleans was de thuisbasis voor het ontstaan van deze nieuwe muziekstroming. Hier begeleiden rhythm & blues orkesten, artiesten als Fats Domino en Little Richard.

Rock 'n Roll zoals wij dat nu kennen ontstond uiteindelijk in het midden van de jaren vijftig met blanke artiesten als Bill Haley en Elvis Presley.

 

De term rock & roll werd voor het eerst gebruikt door radio DJ Alan Freed. Hij maakte op radio WJW het programma "Moondog Show", een programma met veel rhythm & blues. Deze show was gericht op jongeren die genoeg hadden van de in die tijd gangbare muziek. Zij hoorden liever de 2/4 maat met het accent op de laatste tel en de kenmerkende rauwe zang. Tevens waren zij idolaat van het uiterlijk van de artiesten en de manier waarop ze zich bewogen op het podium.

Deze vorm van bewegen op Rock 'n Roll muziek is de basis geweest voor de dans, ook wel boogie woogie genoemd, maar wij noemen het Straat Rock 'n Roll, zoals ze vroeger bij mijn moeder in de keuken dansten.